СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 53

ЋИРИЛИЦЕ, ЧЕДО МОЈЕ!

Objavljeno sreda, 28 april 2021 09:50
Štampa

Пишимо ћирилицом
Мислимо ћирилицом.
Молимо се ћирилицом.
Дишимо ћирилицом.

Поводом Дана словенске писмености и културе, који се у већини словенских земаља (Чешкој, Словачкој, Русији, Бугарској, Украјини, Црној Гори) обиљежава 24. маја, Градски одбор Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ у Бијељини неколико посљедњих година у свој програм рада за мјесец мај укључује и организовање Дана ћирилице да би указаo  на све израженије угрожавање ћириличког писма и на мјере које би требало предузимати да се оно заустави.

Предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" Бијељина Славиша Микић жели да упозна јавност да ће Градски одбор ове године "Дан ћирилице" организовати на мало другачији начин. "У складу са основним опредјељењем СПКД  "Просвјета", а то је брига за очување српске културне баштине, поводом празника Светих Ћирила и Методија Градски одбор организоваће квиз "Ћирилице,  чедо моје". Квиз ће ове године бити ревијалног карактера са циљем да анимира културну јавност и промовише ћирилицу као један од основних и најбитнијих елемената националне културе и идентитета, коме се у друштвеној заједници, нажалост, не посвећује довољна пажња. Посебну захвалност желимо да упутимо управама основних школа са подручја града Бијељине  „Свети Сава”, „Вук Караџић”, „Кнез Иво од Семберије” и  „Јован Дучић”, као и њиховим наставницима и ученицима што су препознали значај овог подухвата и пристали да учествују у овом пројекту. Идеја је да овај квиз у наредним годинама постане такмичарског карактера и прерасте у традиционалну активност, као и да у његовом спровођењу узму учешће и друге основне школе са простора Семберије, а, касније, и из цијеле Републике Српске" - истиче Микић у саопштењу.

Душанка Новаковић, члан Градског одбора СПКД "Просвјета", некадашњи предсједник,  покретач идеје да Градски одбор "Просвјете" обиљежава  Дан ћирилице, борац за културу и српско писмо - ћирилицу рекла је: „Двадесет први вијек карактерише улазак у "информациону цивилизацију" која омогућује очување културног богатства свих народа савременог свијета његовањем разноврсности култура, те распознавањем боја и нијанси националних култура, поготово у погледу језичке равноправности. Не постоје нигдје никакве препреке за очување  српске ћирилице, али постоји она најтежа која је у српским главама. Зато је брига о очувању и заштити ћирилице дужност и обавеза не само институција вјере, образовања и културе  него и сваког појединца, свакодневно и свуда. Неопходно је стварање такве културне климе која ће погодовати развијању свијести о властитом идентитету, даљем развоју наше науке, просвјете, културе и привреде на нашем језику и нашем писму. Широка друштвена активност у вези са заштитом српског језика и ћириличног писма предуслов су за очување идентитета нашег народа, његове културе и даљег развоја. Градски одбор "Просвјете" Бијељина, низом активности, покушава већ двадесетак година да усмјери пажњу бијељинске јавности на небригу о ћирилици чија дуготрајност, љепота и једноставност гарантују опстанак нашег идентита."

„Хвала небесима што се овакав пројекат реализује у нашој Бјелини (Бијељини) у организацији СПКД "Просвјета" Градски одбор Бијељина. Поносни смо што његујемо писмо које су нам даривали Ћирило и Методије. Будимо достојни потомци ових великих мисионара и предака. Пишимо ћирилицом, мислимо ћирилицом, молимо се ћирилицом и дишимо ћирилицом. Отворимо очи, отшкринимо врата ћирилици, врата нашег народа”, рекла је Ана Перић, професор књижевности и језика у Основној школи "Кнез Иво од Семберије".

У име Основне школе "Свети Сава" Бијељина, овим поводом, обратила се Жељка Млађеновић, професор српског језика и књижевности: „Иако овогодишња манифестација нема такмичарски дух, нама је веома важна, јер доприноси томе да се код ученика и млађих нараштаја поново јави жеља за учешћем у ваннастваним активностима, с обзиром на вријеме у којем се тренутно налазимо. Ћирилица и латиница два су равноправна наша писма, али је видљиво да је у посљедње вријеме латиница почела да потискује ћирилицу, која је наше примарно писмо, те због тога морамо да се вратимо правим вриједностима, да његујемо ћирилицу и на тај начин сачувамо свој идентитет.”

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail