СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Извјештај о раду ГО СПКД ''Просвјета'' Бијељина у периоду од 1.1. до 31.12. 2016. године

Objavljeno četvrtak, 22 jun 2017 12:11
Štampa

 

ПРЕГЛЕД АКТИВНОСТИ

1. ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ

У оквиру програма издавачке дјелатности Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина за 2016. годину планирани су издавачки пројекти: 43. и 44. број часописа за књижевност, науку и културу ''Српска вила".  43. број часописа изашао је из штампе у мају 2016. године, а 44. број ће изаћи до Сајма књига у Београду (крај октобра). Од 42. броја, часопис излази и на званичној интернет страници "Семберских новина" у одјељку посвећеном бијељинској "Просвјети". 

 

2. ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, НАУКУ И КУЛТУРУ ''СРПСКА ВИЛА''

Мајски, 43. број ''Српске виле'' представљен је у Удружењу књижевника Србије у  Београду. О часопису су говорили главни и одговорни уредник проф. др Цвијетин Ристановић, чланови уредништва: мр Љиљана Лукић, Душанка Новаковић и Борислав Гаврић. Веома афирмативно су о часопису "Српска вила" говорили и чланови Удружења књижевника Србије и чланови Редакције Књижевних новина: Мићо Цвијетић, Миљурко Вукадиновић, као  и Зоран Стефановић, уредник Пројекта "Растко".

Октобарско издање "Српске виле", број 44. представљен је  28. октобра у 12 часова на београдском Сајму књиге, на штанду Републике Српске.

Часопис су представљали: проф. др Цвијетин Ристановић, главни и одговорни уредник, проф. др Јелина Ђурковић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић, чланови редакције.

 

3. ПРОГРАМСКА ДЈЕЛАТНОСТ

Градски одбор СПКД "Просвјета" Бијељина организовао је представу - Монодрама "Надежда Петровић" у извођењу драмске умјетнице Биљане Ђуровић.

Поводом Дана породице одржана је промоција књига и предавање Милице Новковић на теме:
а) "Бит(ка) љубави" на Педагошком факултету за студенте

б) "Васпитањем без казне и без награде до смањења насиља у породици, вртићу и школи", за грађанство у Народној библиотеци "Филип Вишњић"

У сарадњи са Народном библиотеком "Филип Вишњић"  ГО "Просвјете" организовао је представљање књиге Горана Милашиновића "Лекари". У представљању су учествовали: мр Љиљана Лукић, Душанка Новаковић и Јован Цвјетковић.

Обиљежавање празника Видовдана је редовни програм Градског одбора "Просвјете" који се одржава неколико дана прије Видовдана због других програма у Бијељини и Републици Српској. Свечана академија "У сусрет Видовдану" одржана је 25. јуна. Учествовали су: Хор "Србадија", бесједник Петар Милатовић Острошки, директор Српког културног центра у Бечу и побједници такмичења рецитатора и бесједника "Вишњићевих дана" 2015. године. У оквиру овог програма додјељују се награде свим ученицима генерације бијељинских основних и средњих школа.

У сарадњи са Црквеном општином Велика Обарска и Мјесном заједницом Велика Обарска, Градски одбор је организовао програм "Јулски дани" у Великој Обарској. 3. јула је одржан Парастос херцеговачким устаницима из 1876. године и српским ратним добровољцима ослободилачких ратова (1912 - 1918). Одржан је историјски час на тему: "Устанак срба у Босни (1875 - 1878) са посебним освртом на Семберију и Доње Подриње. Предавач је био мр Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве. Програм је изведен у Храму светог апостола и јеванђелисте Марка. У програму је учествовао и Хор "Србадија" под диригентском палицом проф. др Десанке Тракиловић.

28. јула одржан је Концерт: Биља Крстић и Бистрик, посвећен умјетничком дјелу протођакона и свјетски познатог соло пјевача и појца Владе Микића који је рођен у Великој Обарској,а живи у Београду. Програм је одржан у порти Храма у Великој Обарској.

У оквиру Пантелинских духовних свечаности, посвећених Светом Пантелејмону, заштитнику и Слави Града Бијељина, Градски одбор је, као и ранијих година, у сарадњи са Хором "Србадија" организовао "Пантелинско духовно вече", 8. августа у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Културна манифестација 23. ''Вишњићеви дани'', посвећена великану Филипу Вишњићу, одржана је у Бијељини од 4. до 8. новембра 2016. године. Организатор манифестације је Град Бијељина, а носилац реализације је Српско просвјетно и културно друштво ''Просвјета'' - Градски одбор у Бијељини, у сарадњи са градским установама културе и образовања: Народном библиотеком ''Филип Вишњић'', Јавном установом Центар за културу ''Семберија'', СЦПД ''Србадија'', Јавном установом Музеј Семберије и Јавном установом СКУД ''Семберија''. Покривитељи манифестације били су Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

''Вишњићевим данима" у Бијељини претходили су "Вишњићеви дани" у Шиду који су трајали од 28. октобра до 1. новембра 2016. године. Сарадња између ове двије општине која је успостављена прије неколико година наставила се, и у даљем је напредовању.

"Вишњићеви дани "својим разноврсним програмом остварују циљеве повезивања образовних, васпитних и забавних елемената  кроз занимљиве садржаје, настојећи да одњегују квалитетну публику свих генерација, нарочито младих, усмјеравајући им пажњу на непролазне вриједности наше историје и културе.

Успјешној реализацији манифестације допринијело је учешће локалних и републичких медија који су догађаје током петодневног трајања „Вишњићевих дана” редовно пратили и квљалитетно презентовали јавности (РТРС, РТВ БН, РТ Слобомир, ТВ ИН, НТВ Арена, Семберске новине, Радио ПАН, СРНА, Бобар радио и Радио БиХ 1.

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" - Градски одбор Бијељина организовала је промоцију књиге: "Зашто да пропустимо ту прилику?" ауторке Весне Кешељ, која је одржана у Галерији Центра за културу "Семберија" 15. новембра 2016. године  у 18 часова.

Весна Кешељ је новинарка и књижевница. Њен документарни роман "Зашто да пропустимо ту прилику?" заснован је на стварним догађајима и судбинама током грађанског рата у Босни и Херцеговини 1990 - их.

"Весна Кешељ засигурно више никад неће написати сличну књигу јер је уникатност и мисија била у томе да скоричи једно место, време и личности управо из једне јединствене мета - тачке. Наша епоха, свемир свих њених судбина, вапи за више оваквих гласова."
(Зоран Стефановић)

 

4. БРИГА О СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЦИ

Градски одбор у свим својим програмима наглашава значај бриге и заштите српског језика и ћириличног писма. Посебан програм у 2016. години посвећен ћирилици уведен  је као редовни програм који ће се одржавати сваке године уз празник св. Ћирила и Методија: "Дан ћирилице"( 23. мај) Објављен је конкурс на тему :"Ћирилица је мој заштитни знак" и додијељене пригодне  награде.

 

5. ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

СПКД "Просвјета" - Градски одбор Бијељина одржала је редовну - изборну Скупштину друштва 9.12.2016. године у 18 часова у Галерији Центра за културу "Семберија" у Бијељини. Скупштини је присуствовало више од половине делегата, чиме су испуњени услови за рад и пуноважно одлучивање.

Јавним  гласањем делегата на Скупштини изабран је нови сазив Градског и Надзорног одбора, као и предсједник друштва за мандатни период од 2016.  до 2020. године у саставу:

- Предсједник Градског одбора:
проф. др Митар Новаковић

- Градски одбор:

  1. Проф. др Митар Новаковић
  2. Проф. др Цвијетин Ристановић
  3. Мр Љиљана Лукић
  4. Душанка Новаковић
  5. Академик Неђо Ђурић
  6. Митар Млађеновић
  7. Анка Тодоровић
  8. Др Димитрије Ћеранић
  9. Славица Радић
  10. Славиша Микић
  11. Тања Лазић

 

- Надзорни одбор:

  1. Драган Максимовић
  2. Драган Јевђић
  3. Милена Миловановић

 

ГО "Просвјете" сваке године конкурише на: Конкурс Градске управе Бијељина, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства цивилних послова БиХ са пројектима за суфинансирање манифестације "Вишњићеви дани", и издавачку дјелатност, штампање 43. и 44. броја "Српске виле".

Од 2015. Фонд за дјечију заштиту укључио је ГО "Просвјете" у свој програм љетовања дјеце - талената на мору (Кумбор, Бечићи). Четири ученика основних школа који су освојили прве награде на такмичењу рецитатора и бесједика у оквиру манифестације "Вишњићеви  дани " имали су прилику да 10 дана проведу на мору као "Просвјетини" таленти.

Предсједник               
ГО СПКД „Просвјета” Бијељина
проф. др Митар Новаковић

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail