СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Извјештај о раду ГО СПКД ''Просвјета'' Бијељина у периоду од 1.1. до 31.12. 2015. године

Objavljeno ponedeljak, 22 februar 2016 11:57
Štampa

УВОДНЕ НАПОМЕНЕ

У извјештајном периоду, Градски одбор СПКД ''Просвјета'' Бијељина је реализовао већину активности планираних Програмом рада Одбора за 2015. годину.

ПРЕГЛЕД АКТИВНОСТИ

1. ПРЕДСТАВЉАЊЕ 40. БРОЈА ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, НАУКУ И КУЛТУРУ ''СРПСКА ВИЛА'' (фебруар 2015. године)

40. број часописа за књижевност, науку и културу ''Српска вила'' из штампе је изашао крајем новембра 2014. године, а представљен је публици 19. фебруара 2015. године у великој сали Народне библиотеке ''Филип Вишњић'' Бијељина. О дводеценијском постојању часописа, као и о радовима у јубиларном 40. броју говорили су Душанка Новаковић, предсједница СПКД ''Просвјета'' - Градски одбор Бијељина, проф. др Цвијетин Ристановић, Главни и одговорни уредник ''Српске виле''', као и чланови Уредништва: проф. др Јелина Ђурковић, мр Љиљана Лукић и Борислав Гаврић. Овом приликом су уручене захвалнице свима који су помогли да часопис ''Српска вила'' опстане: градоначелнику Бијељине, господину Мићи Мићићу, начелнику Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе, господину Славку Башићу, доц др Златку Максимовићу, директору Дома здравља Бијељина, проф. др Ненаду Лалићу, господину Ђорђу Антонићу, директору ИП ''Графосемберија'' Бијељина и др Мирјани Менковић, диркторки Етнографског музеја у Београду.

 

2. ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, НАУКУ И КУЛТУРУ ''СРПСКА ВИЛА'' У БЕОГРАДУ (април 2015. године)

Дана 23. априла 2015. године у Атријуму Етнографског музеја у Београду, са почетком у 13,00 часова, одржано је представљање 40. броја часописа за књижевност, науку и културу ''Српска вила'''. Часопис су представили чланови Уредништва: проф. др Цвијетин Ристановић, Душанка Новаковић, мр Љиљана Лукић и Борислав Гаврић. Уводну ријеч је дала директорка Музеја, др Мирјана Менковић. Представљању је присуствовала угледна публика и медији. Приликом промовисања часописа, подијељени су бесплатни примјерци последња три броја часописа. Часопис ''Српска вила'' представљен је 23. априла, када се обиљежава Свјетски дан књиге.

Представљање часописа у Београду је производ сарадње Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина и Етнографског музеја у Београду, започете крајем 2014. године. Као знак захвалности, предсједница је директорки Етнографског музеја поклонила Фото -монографију ''Разгледница Бијељине'' Слободана Крстића.

Превоз чланова Уредништва је обезбиједило АД ''Водовод и канализација'' Бијељина.

 

3. ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ПЈЕСАМА СРЂАНА МАЛЕШЕВИЋА ''ОДЈЕК НАД РАВНИЦОМ'' (мај 2015. године)

Дана 14. маја 2015. године, у Галерији Центра за културу у Бијељини, са почетком у 19,00 часова одржана је промоција књиге пјесама ''Одјек над равницом'' аутора Срђана Малешевића из Шида.  О књизи су говорили Душанка Новаковић, предсједница СПКД ''Просвјета'' Бијељина, професор Душан Лукић, рецензент књиге и Срђан Малешевић, аутор књиге. Стихове из књиге су говориле ученице Гимназије ''Филип Вишњић'' Бијељина, Милица Вељанчић и Марија Савић. С обзиром да Бијељина и Шид већ неколико година успјешно сарађују на пројекту организације ''Вишњићевих дана'' и повезивању ова два града као мјеста рођења и мјеста упокојења Филипа Вишњића, пјесник је желио да своју последњу збирку пјесама представи и бијељинској публици. Као пјесник, он није непознат бијељинској публици јер су његове пјесме објављиване у часопису ''Српска вила'', а на свечаној академији у част Вишњићу учествовао је као гост пјесник.

 

4. СКУПШТИНА ГО СПКД ''ПРОСВЈЕТА'' БИЈЕЉИНА (јун 2015. године)

Годишња Скупштина Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина одржана је 3. јуна 2015. године у просторијама Градског биоскопа са почетком у 18,00 часова. На сједници скупштине су том приликом усвојени Наративни извјештај о раду Градског одбора за 2014. годину, Финансијски извјештај за 2014. годину, Програм рада Градског одбора за 2015. годину, као и Одлука о висини и начину плаћања чланарине, Одлука о начину стицања статуса добротвора Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина, Одлука о установљавању награда Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина и Правилник о наградама Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина. Иако је на дневном реду било разматрање и усвајање пречишћеног текста Статутарне одлуке Градског одбора, Скупштина је ту тачку дневног реда оставила за наредну сједницу уз констатацију да је било неколико материјалних грешака у самом тексту које је потребно исправити.

 

5. СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ''У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ'' (јун 2015. године)

Настављајући традицију обиљежавања значајних празника, Градски одбор је 25. јуна 2015. године у Центру за културу одржао Свечану академију ''У сусрет Видовдану''. Ова свечаност је установљена 2010. године. У програму овогодишње академије учествовали су: Димитрије Ћеранић са бесједом  „Свети Лазар и сви мученици српски громко тихују“, Хор Светог краља Владислава при Храму Светог великомученика Прокопија у Дворовима, диригент Огњен Вујичић, рецитатори ОШ „Кнез Иво од Семберије” – подручна школа Ковиљуше, које је припремала наставница Анка Тодоровић, члан ''Просвјете'', рецитатори: Милица Вељанчић и Ђорђе Мирковић, ученици Гимназије ''Филип Вишњић'' Бијељина. Након свечаног дијела програма, предсједница Градског одбора додијелила је награде ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина. Осим што је посвећена великом српском празнику Видовдану, ова академија за циљ има одавање признања ученицима за њихов труд и успјех у школовању, као и промоциују ''Просвјете'' међу будућим академским грађанима.

 

6. ПАНТЕЛИНСКЕ ДУХОВНЕ СВЕЧАНОСТИ (август 2015. године)

У оквиру Пантелинских духовних свечаности, посвећених Светом Пантелејмону, заштитнику Града Бијељина, Градски одбор је, као и претходне двије године, био сареализатор програма Пантелинске духовне вечери која је одржана 8. августа 2015. године у Центру за културу у Бијељини. Програм духовне вечери је обухватио:

  1. Химна Републике Српске - СЦПД ''Србадија'', диригент проф. др Десанка Тракиловић,
  2. Добродошлица домаћина - градоначелника Бијељине, г-дина Миће Мићића,
  3. Обраћање кума славе, господина Мирка Шаровића,
  4. ''Псалам 6'' Владимира Милосављевића - Хор ''Србадија'', солиста Синиша Пајић,
  5. Здравица - Новица Мишура, ученик,
  6. ''Молитва'' Владимира Настића - Ђорђе Мирковић, члан ''Просвјете'',
  7. ''Господи спаси благочестивија'' Миодрага Говедарице - Хор ''Србадија'',
  8. ''Рашки сликар'' Светислава Мандића - Ђорђе Мирковић, члан ''Просвјете'',
  9. ''О пореклу'' Десанке Максимовић - Марија Савић, члан ''Просвјете'',
  10. СЦЕНСКИ ПРИКАЗ: ''Из живота Св. Пантелејмона'' - Глумачка секција Мале ''Србадије'',
  11. ''Свих тридесет ћирилице'' Љубомира Ћорилића - Кристина Оплакан, ученица,
  12. Музички мозаик са Косова - Хор ''Србадија''.

Ученике рецитаторе је припремала Анка Тодоровић, члан ''Просвјете''.

Програм Духовне вечери је био добро осмишљен, са јасном концепцијом  и имао је за циљ да прослави Град, да забиљежи најзначајније елементе у континуитету стварања националног и градског идентитета, да фокусира значај породице, важност ћирилице, да пренесе значајне поруке.

 

7. КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО АКАДЕМИКУ ДРАГАНУ НЕДЕЉКОВИЋУ (септембар 2015. године)

Градски одбор СПКД ''Просвјета'' Бијељина, у сарадњи са Народном библиотеком ''Филип Вишњић'' Бијељина и Издавачко графичким предузећем ''Српска књига М'' из Руме, организовао је Књижевно вече посвећено недавно преминулом академику Драгану Недељковићу. Програм је одржан 10. септембра 2015. године у Народној библиотеци ''Филип Вишњић'' у Бијељини. Уводне бесједе су одржали предсједница Градског одбора ''Просвјете'' у Бијељини, госпођа Душанака Новаковић и директор ''Српске књиге М'', господин Милутин Живановић. На Књижевној вечери је приказан видео запис са додјеле прве књижевне награде ''Српске књиге'' проф. др Драгану Недељковићу.  О проф. др Драгану Недељковићу су том приликом говорили: владика Лаврентије, Добрица Ерић, Слободан Ракитић, Благоје Баковић, Павле Станојевић, Јелена Жигон и Ивана Жигон. Њихове бесједе су уврштене у 42. број часописа ''Српска вила''. Програм је био посјећен и медијски добро пропраћен.

 

8. ИЗДАВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ ГРАДСКОГ ОДБОРА

У оквиру програма издавачке дјелатности Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина за 2015. годину реализовани су планирани издавачки пројекти: 41. број часописа за књижевност, науку и културу ''Српска вила'' из штампе је изашао у мају 2015. године, а 42. број часописа је из штампе изашао крајем октобра 2015. године. Градски одбор је у овој години усвојио и нови Правилник о издавачкој дјелатности којим  је детаљно регулисан рад Уредништва часописа ''Српска вила'' и поступак за издавање уговорених издања. Примјењујући одредбе новог Правилника о издавачкој дјелатности, Одбор је на својој 20. сједници именовао нови састав Савјета часописа ''Српска вила''. Чланови Савјета часописа су: проф. др Митар Новаковић, Предраг Перковић, мр Славко Башић, проф. др Милан Новаковић, Оливера Стјепановић, Петра Мићић и ђакон Бојан Чечар. Прва конститутивна сједница Савјета одржана је 7. октобра 2015. године на којој је усвојен програм рада Савјета. За предсједника Савјета часописа ''Српска вила'' изабран је проф. др Митар Новаковић. У вези са издавањем часописа ''Српска вила'', новина која је установљена крајем 2015. године је да је ''Српска вила'' изашла и у електронском облику - 42. број часописа објвљен је на званичној интернет страни ''Семберских новина'', у одјељку посвећеном бијељинској ''Просвјети''.

Од уговорених издања, Градски одбор је у програм издавачке дјелатности за 2015. годину уврстио рукопис ''Доктор Николо'' ауторке Љиљане Лукић. Рукопис је из штампе изашао крајем октобра 2015. године. Овај издавачки пројекат реализован је у сарадњи са Предузећем за графичко издавачку делатност ''Српска књига М'' из Руме.

Крајем године у програм издавачке дјелатности Градског одбора уврштен је и рукопис ''Силенцио'' проф. др Владе Симеуновића.

 

9. ПРЕДСТАВЉАЊЕ ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, НАУКУ И КУЛТУРУ ''СРПСКА ВИЛА'' (октобар 2015. године)

Прољећни, 41. број ''Српске виле'' представљен је у Сомбору 17. 10. 2015. године на манифестацији ''Матица-дијаспора'' у организацији Завичајног удружења Срба ''Корени'' из Сомбора. 42. број ''Српске виле'' традиционално је представљен 5. 11. 2015. године на манифестацији 22. ''Вишњићеви дани'' у Бијељини. Часопис у цјелини, као и два последња броја, представљени су 27. 10. 2015. године на 60. међународном београдском сајму књиге, на Штанду Републике Српске. Том приликом су о Часопису говорили чланови Уредништва: проф. др Цвијетин Ристановић, др Јелина Ђурковић, мр Љиљана Лукић, Душанка Новаковић и сарадник Часописа, књижевник Недељко Терзић.   

 

10. МАНИФЕСТАЦИЈА 22. ''ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ'' (новембар 2015. године)

Културна манифестација 22. ''Вишњићеви дани'', посвећена великану Филипу Вишњићу, одржана је у Бијељини од 4. до 8. новембра 2015. године. Организатор манифестације је Град Бијељина, а носилац реализације је Српско просвјетно и културно друштво ''Просвјета'' - Градски одбор у Бијељини, у сарадњи са градским установама културе и образовања: Народном библиотеком ''Филип Вишњић'', Јавном установом Центар за културу ''Семберија'', СЦПД ''Србадија'', Јавном установом Музеј Семберије и Јавном установом СКУД ''Семберија''. Покривитељи манифестације били су Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Овогодишњи ''Вишњићеви дани'' били су у знаку значајних годишњица - 255 година од рођења кнеза Иве од Семберије, 100 година од рођења Бранка Ћопића, 25 обновитељских година друштва ''Просвјета'', као и у знаку нашег најзначајнијег културног бренда - ћирилице.

''Вишњићевим данима" у Бијељини претходили су "Вишњићеви дани" у Шиду који су трајали од 30. октобра до 03. новембра 2015. године. Сарадња између ове двије општине која је успостављена прије неколико година, наставила се и у даљем је напредовању. Делегација из Бијељине присуствовала је парастосу, полагању вијенаца и културно-умјетничком програму посвећеном Филипу Вишњићу у Вишњићеву и Свечаној академији у Шиду, а делегације из Шида програмима "Вишњићевих дана" у Бијељини.

Програм 22. ''Вишњићевих дана'' био је квалитетан и разноврстан. Обухватио је: свечану академију ''Филип Вишњић и кнез Иво од Семберије'', изложбу ''Ведрине и сете Бранка Ћопића'', изложбу ''Српска мода у 19. вијеку: Мода српске елите од 1804. до 1918. године'' (4.11.2015.); свечане програме у Трнови, Манастиру Тавна и Међашима, програм Савеза слијепих Републике Српске (представљање књиге ''Збиље и тајанства'' ауторке Борке Тадић), представљање 41. и 42. броја часописа ''Српска вила'', изложбу ''Моја ћирилица'' ауторке Олгице Стефановић (5.11.2015.); научни скуп ''Очување српског језика и ћирилице као важан национални задатак'', представљање књиге ''Српски језик између науке и политике'' аутора Милоша Ковачевића (о књизи су говорили проф. др Миланка Бабић и проф. др Михаило Шћепановић) (6.11.2015.); литургију и помен Филипу Вишњићу у Храму Светог Георгија у Бијељини, представљање књиге ''На крилима слободе'' аутора Бошка Вујачића и Гусларско и фолклорно вече (8.11.2015.).

Традиционално, уз организацију ''Вишњићевих дана'' расписан је наградани литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа са темама ''Непокор и слобода као основа Вишњићеве  поезије'' и ''Јунаштво и хуманост у пјесмама Филипа Вишњића''. Због садржајности програма, такмичење рецитатора и бесједника одржано је у претпрограму манифестације, 2. и 3. новембра 2015. године, а проглашње резултата  литерарног конкурса и такмичења рецитатора и бејседника и додјела награда одржани су 8. новембра 2015. године у Галерији Центра за културу у Бијељини.

Цијењене личности из различитих области: Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Хризостом, министар просвјете и културе др Дане Малешевић, академик Рајко Петров Ного, Ранко Рисојевић, бесједник овогодишњих ''Вишњићевих дана'', проф др Радмила Милентијевић, проф. др Милош Ковачевић, мр Милорад Симић,  Ранко Павловић, Зоран Костић, Јованка Стојчиновић Николић и многи други својим учешћем на 22. "Вишњићевим данима" указали су на значај ове манифестације не само за град Бијељину него и за цијелу Републику Српску.

Успјешној реализацији манифестације допринио је и одличан маркетинг и промовисање манифестације. О догађајима током петодневног трајања „Вишњићевих дана” редовно је саопштавала Радио телевизија Републике Српске, као и локалне медијске куће: РТВ БН, РТ Слобомир, ТВ ИН, НТВ Арена, Семберске новине, Радио ПАН, СРНА, Бобар радио и Радио БиХ 1. За добру организацију и успјех 22. „Вишњићевих дана” посебно су заслужни чланови Градског одбора СПКД „Просвјета” Бијељина, који са великим ентузијазмом у манифестацију улажу себе, свој рад, идеје и вријеме.

 

11. ПРЕДСТАВЉАЊЕ РОМАНА ''ДОКТОР НИКОЛО'' И ''ЗВИЈЕЗДА ПАДАЛИЦА'' ЉИЉАНЕ ЛУКИЋ (децембар 2015. године)

24. децембра 2015. године у организацији Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина и Народне библиотеке ''Филип Вишњић'' Бијељина представљени су романи Љиљане Лукић ''Доктор Николо'' и ''Звијезда падалица''. Програм је одржан у великој сали Народне библиотеке ''Филип Вишњић'' Бијељина са почетком у 18,00 часова.

Уводну ријеч програма дао је директор Народне библиотеке ''Филип Вишњић'' Бијељина, господин Јован Цвјетковић. О романима су говориле проф. др Јелина Ђурковић и Душанка Новаковић, предсједница Градског одбора ''Просвјете'' у Бијељини. Одломак из романа ''Звијезда падалица'' читала је Марица Батинић. За музички дио прорама била је задужена пјевачка етно група СКУД-а ''Семберија'' Бијељина. Публици се обратио и начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Бијељина, господин Славко Башић. Програм је био добро организован, динамичан и држао је пажњу публике која је испунила салу до последњег мјеста. Програм је и медијски био добро пропраћен.

 

12. ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ:

  1. Градски одбор је конкурисао на Јавни конкурс Министарства просвјете и културе Републике Српске за суфинансирање потреба у култури за 2015. годину са пројектима ''22. Вишњићеви дани'' и ''Издавање 41. и 42. броја Српске виле''. Наведени пројекти су одобрени за суфинансирање у износима од 4 800,00 КМ (''Вишњићеви дани'') и 5 000,00 КМ (Часопис ''Српска вила'');
  1. Градски одбор је успјешно конкурисао на Конкурс Градске управе Бијељина за проглашење удружењем од посебног интереса за Град и тиме стекао право да буде финансиран од стране градске управе по новом систему финасирања рада удружења;
  2. Градски одбор је конкурисао код Фонда за дјечију заштиту Републике Српске са пројектом организовања путовања награђених ученика у Кумбор (пројекат је одобрен и реализован у мају/јуну ове године). Ученици који су пријављени за учешће у пројекту су: Јелена Ђокић, Новица Мишура, Ђорђе Деспотовић, Алекандра Максимовић, Теодора Терзић, Пантелија Божић, Жељана Јелић и Христина Станчић;
  3. У оквиру Градског одбора у току 2015. године дошло је до организационих промјена: стална секција одбора - Књижевни клуб ''Јован Дучић'' се осамосталио у раду и регистровао као правно лице. Друга стална секција одбора - Савез аматерских културно-умјетничких друштава Семберије (САКУД) је у 2014. години одржао састанак на коме је донијет закључак о самосталном оснивању Савеза, али до подношења овог Извјештаја друге активности у том правцу нису предузете;
  4. Остварена сарадња са Јавним предузећем Завод за уџбенике и наставна средства а. д. Источно Сарајево о продајном пласману часописа ''Српска вила'' у књижарама Завода;
  5. Остварена сарадња са Удружењем књижевника Београда;
  6. Предсједница је присуствовала Скупштини СПКД ''Просвјета'' - Главни одбор Пале, 8. марта 2015. године;
  7. Предсједница је присуствовала свечаној академији ''25 обновитељских година Просвјете'' 26. јуна 2015. године у Палама. Том приликом су Градском одбору СПКД ''Просвјета'' Бијељина и Граду Бијељини додијељене Споменице за допринос у чувању и јачању српске просвјете, културе и духовности;
  8. Рад ''Просвјете'' представљен је 26. октобра 2015. године у Београду, на Радио телевизији Србије у емисији за дијспору ''Србија на вези'';
  9. Остварена добра сарадања са локалним медијима, чланови ''Просвјете'' гостовали су у двије емисије о култури;

 

13. ЧЛАНСТВО

У току 2015. године Градски одбор је покренуо кампању за учлањивање нових и млађих чланова, те започео послове на сређивању евиденције чланства Градског одбора у Бијељини. Питање чланства је већ дужи период на листи приоритета Градског одбора, јер је се у раду указала потреба за већим бројем активних чланова. Такође, постоји потреба и да се евиденције чланства ускладе са стварним стањем.

 

14. НЕРЕАЛИЗОВАНЕ АКТИВНОСТИ

Иако је планирано да се у току 2015. одрже програми посвећени 150 година од рођења Јована Цвијића, Надежди Петровић и мајски програм посвећен ћирилици, они нису реализовани јер Градски одбор није могао да пронађе адекватне партнере за реализацију истих. Програм посвећен Надежди Петровић (монодрама) планиран је за наредну годину, као и литерарни конкурс и други садржаји везани за ћирилицу. Планирани Округли сто поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића није могао бити реализован због поклапања термина са одржавањем програма у Бањалуци. Умјесто тога, овај значајни јубилеј је обиљежен изложбом ''Ведрине и сете Бранка Ћопића'' у оквиру ''Вишњићевих дана''.

 

 Предсједник             

                                                                                   ГО СПКД „Просвјета” Бијељина 

Душанка Новаковић         

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail