СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Богат програм за "Пантелинске дане"

Objavljeno utorak, 12 jul 2016 11:06
Štampa

Овогодишње „Пантелинске дане“ у Бијељини обиљежиће низ културних, забавних, хуманитарних и спортских манифестација у организацији најважнијих носилаца друштвеног и културног живота у Семберији.

Пантелинске свечаности почињу у недељу, 31. јула, регатом која ће по други пут бити одржана на ријеци Сави, на траси дугој око 24 километара, од локалитета “Суботиште” у Црњелову до Раче.

Од културних манифестација издвајају се 8. Бијељински ликовни салон у Галерији Центра за културу, промоција збирке поезије Момчила Тубића “Завичајни снови” у Народној библиотеци “Филип Вишњић”, изложба “По(р)уке прошлости – огледало данашњег идентитета: необјављивана писма кнеза српске поезије” у Музеју Семберије и, у предвечерје Пантелина – Пантелинско духовно вече у организацији СПКД “Просвјета” и СЦПД “Србадија”.

На Тргу краља Петра И Карађорђевића биће одржано неколико манифестација, укључујући вече омладинског фолклора, концерт домаћих рок-бендова и, у складу са могућностима, трубачки концерт и концерт једне популарне рок-групе.

Од спортских догађаја, и ове године у плану је да се на Тргу краља Петра И Карађорђевића одржи турнир у уличном баскету и Отворено првенство БиХ у подводним дисциплинама а на базенима Бање Дворови. Традиционално ће бити организована и акција добровољног даровања крви, на којој организатори из Друштва добровољних давалаца крви “Здравље” из Бијељине сваке године прикупе најмање 100 доза крви.

Овогодишње вишедневне манифестације ће бити трећи Сајам рукотворина, старих и умјетничких заната и Дани меда на Градском тргу, односно, Пантелински вашар на Агротржном центру.

На Дан Светог Пантелејмона, 9. августа, након празничне литургије у цркви Светог Ђорђа и литије градским улицама, испред зграде Градске управе биће сломљен славски колач чиме ће бити завршене овогодишњи Пантелински дани.

Поред свечаности у Бијељини, као и сваке године, почетак августа је резервисан и за свечаности у Јањи – вече прије Илиндана ће бити одржано Духовном вече, а 2. августа ће бити обиљежена Крсна слава Црквене општине Јања. Дан мјесне заједнице Јања ће бити обиљежен 8. августа на обали Дрине.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail