СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

НАЈАВА: Представљање нових издања "Просвјете"

Objavljeno utorak, 25 septembar 2018 09:29
Štampa

У сриједу, 26. септембра 2018. године у Музеју Семберије у 19,00 часова биће представљена нова издања Градског одбора СПКД ''Просвјета'' Бијељина: ''Песме'' и ''Песме за децу'' аутора Данила Чутурила.

Улаз је слободан.

 

 

Биографија аутора:

Данило Чутурило рођен је 1906. године у Мостару, гдје је завршио основну и учитељску школу. Као млад учитељ почео је радити у Лици и до 1933. године службовао је у селима Широка Кула и Мотике. Потом прелази у Банију и у Горњем Жировцу је радио до 1935. године. Од те године до почетка Другог свјетског рата службује у Основној школи у Расавцима код Бањалуке. У вријеме рата и до  1947. године живио је са породицом у Београду гдје је  био режисер за основне школе општине Врачар.

Године 1947. преселио је у Тузлу и у тузланским основним школама радио као наставник српскохрватског (хрватскосрпског) језика до пензионисања 1963. године. Смрт га је затекла 28. новембра 1972.  године.

Из љубави према дјеци, Чутурило се рано опредијелио за позив просвјетног радника. И у свом књижевном раду највише пажње је посветио  поезији за дјецу, у чему је остварио и највеће домете. Током сарадње у дјечјим листовима и часописима, која је трајала неколико деценија, штампао је велики број пјесама. Па ипак, за живота није објавио ни једну књигу.

Тузланско издавачко предузеће „Универзал“ 1980. године постхумно је објавило избор из Чутурилове поезије за дјецу под насловом КРУГ РАДОСТИ и на тај начин се, бар дјелимично, одужило суграђанину и писцу који је цио свој радни вијек посветио најмлађима.

Уз финасијску помоћ Ненада Чутурила, сина пјесника Данила Чутурила, СПКД "Просвјета" у Бијељини први пут објављује комплетнију Чутурилову пјесничку заоставштину у двије књиге – ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ и  ЗАЧАРАНИ КРУГ  који садржи пјесме за одрасле.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail