СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

СПКД „Просвјета” Аустријa обиљежило је деценију постојања Просвјетине Mреже допунских школа српског језика у Аустрији

Objavljeno četvrtak, 12 oktobar 2023 06:29
Štampa

29. септембра 2023. године, Свечаном академијом у Бечу, СПКД „Просвјета” Аустријa обиљежило је деценију постојања Просвјетине Mреже допунских школа српског језика у Аустрији.

Широм Аустрије кроз Просвјетине школе, у 32 разреда, око 1.000 дјеце српског поријекла, чува српски језик, како би одржали везу са матицом, усвојили културу својих родитеља, традицију својих предака.

У програму, који је отворен химном Србије, коју је извела Јелена Крстић, учествовали су Мали хор Просвјете, као и ђаци из Беча и Граца са рецитацијама.

Присутне је поздравио и предсједник Друштва Марко Сарић и изасланик Епископа Андреја отац Петар Пантић. Гостима је приказан и филм о историји Просвјетине школе српског језика, а оснивач, Срђан Мијалковић је одржао топлу бесједу о почецима и трајању школе и захвалио свима који су помогли у том подухвату.

Арон Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, био је специјални гост на академији, похвалио је напоре и рад Просвјете на формирању и његовању школа а дан касније са Срђаном Мијалковићем, оснивачем и руководиоцем Просвјетине мреже школа, свечано је отворио нова одјељења.

Овом догађају присуствовао је и предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета” Бијељина г-дин Славиша Микић и том приликом позвао Одбор из Аустрије да представи свој рад у Бијељини у програму „30. Вишњићевих дана”.  Предсједник је успоставио везу и са г-дином Ароном Гујоном.

Галерију фотографија са Свечане академије можете погледати ОВДЈЕ.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail