СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 54

Видовданске свечаности у Бијељини, 27. јун 2018. године

Objavljeno sreda, 20 jun 2018 12:54
Štampa

Градски одбор СПКД ''Просвјета'' Бијељина, настављајући традицију обиљежавања значајних датума и личности из српске историје и културе, поводом Видовдана - огледала нашег, 27. јуна 2018. године у 17,00 часова  у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске у Бијељини организује свечану академију ''У сусрет Видовдану''.

Поред културно-умјетничког програма, на академији ће бити додијељене и награде ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина.

''Просвјетина'' свечана академија дио је Видовданских свечаности које ће се у Бијељини 27. јуна 2018. године обиљежити низом програма. Свечаности ће започети ломљењем славског колача у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у касарни ''Војвода Степа Степановић'' у Бијељини, наставиће се свечаном академијом ''У сусрет Видовдану'' (Епархијски културни центар) и отварањем Спомен собе погинулим борцима у згради Музеја Семберије, а завршница програма биће у знаку музике и концерта Уметничког ансамбла ''Станислав Бинички'' Министарства одбране Републике Србије и Српског пјевачког друштва ''Србадија'' Бијељинау (Центaр за културу ''Семберија'').

 

 

***

КОСОВО,

НИТИ ЈЕ ПРЕСТАЛО, НИТИ ЈЕ НЕСТАЛО, НИТИ ЋЕ ИКАДА ДОК ЈЕ НАС

''... од кнеза Лазара и Мурата, преко разних устаника, преко владарских напора Његошевих и његове поезије, преко Куманова, преко Албаније и Кајмакчалана, преко средњовековне наше уметности, преко Мештровића - оно, Косово, живи и живеће и сутра и прекосутра, иако увек као нешто друго и треће, политичко, културно, уметничко, научно. Косово које је све већа и већа сума истина с којима се ми дружимо и у нечем битном не мењамо. Као што латинске државе још од древног Рима повлаче свој ius, nus, fas, то јест вољу, правицу и наредбе од људи и по Божијем и моралном закону, тако ми носимо наслеђе косовско даље кроз разне савремене догађаје, али увек са везаношћу за нешто што је древно косовски елеменат у нашим природама и определењу...''

Исидора Секулић

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail