СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

29. "Вишњићеви дани" - Први програмски дан

Objavljeno subota, 05 novembar 2022 09:02
Štampa

4. новембар 2022. године

Први програмски дан 28. "Вишњићевих дана" отпочео је отварањем манифестације у 10.00 часова испред Народне библиотеке „Филип Вишњић”. Програм је отпочео извођењем химне Републике Српске у извођењу Етно групе СПКД "Просвјета" Бијељина. Програм су обогатили рецитатори и гуслар из ЈУ Гимназија "Филип Вишњић".  Манифестацију су отворили обраћањима директорка Народне библииотеке "Филип Вишњић" г-ђа Жељана Арсеновић, предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" Бијељина г-дин Славиша Микић, предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић и савјетник градоначелника Бијељине, г-дин Радислав Остојић. Након званичног отварања манифестације приступило се полагању вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизању заставе „Вишњићевих дана” у којем су, осим представника Градске управе и СПКД „Просвјета”, учествовали и представници Јавне установе Гимназија „Филип Вишњић” и Библиотеке, као и чланови СКУД-а „Семберија”.          

Такмичење рецитатора и бесједника одржано је у Центру за културу "Семберија", у Галерији (ученици основних школа)  и Великој сали (ученици средњих школа). Због већег броја пријављених такмичара у категорији рецитатора и бесједника из основне школе такмичење за основне школе се одржало у двије групе. Прву групу су чинили такмичари од првог до петог разреда и такмичење је почело са почетком у 11.00 часова. Другу групу су чинили такмичари од шестог до деветог разреда и такмичење се одржало са почетком у 13,00 часова. Такмичаре су оцјењивале двије комисије, једна за ученике основних школа у саставу Биљана Настасић, професор српског језика и књижевности, предсједник, Радмила Марић, професор српског језика и књижевности и Јелена Жерајић, професор српског језика и књижевности; и друга за ученике средњих школа, у саставу Дејан Баковић, професор српског језика и књижевности, предсједник, Иванка Ранковић, професор српског језика и књижевности у пензији и Вања Кртолина, глумац. Водитељи програма биле су Марица Батинић (основне школе) и Жељка Савић (средње школе).

Погледајте галерију фотографија ОВДЈЕ.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail