СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 49

"Има нека тајна веза"

Objavljeno utorak, 16 april 2019 05:59
Štampa

Јуче, 15.4.2019. године, је на Педагошком факултету УИС у Бијељини одиграна монодрама "Има нека тајна веза" посвећена пјеснику Душку Трифуновићу, у извођењу глумца Милана Димића из Бања Луке.

Монодрама представља омаж једном од најплодоноснијих српских пјесника, припаднику таласа нове урбане поезије сарајевског круга. Представа је организовна у сарадњи Педагошког факултета и СПКД "Просвјета" Бијељина.

Душко Трифуновић је рођен 13. септембра 1933. године у Шијековцима код Босанског Брода, преминуо је 28. јануара 2006. године у Новом Саду. Био је српски књижевник, пјесник и телевизијски аутор. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо сарајевска рокенрол школа.

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата 1992. године прелази да живи у Нови Сад гдје наставља да ради на ТВ Нови Сад.

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом "Бијело дугме". Из те сарадње изродили су се хитови: "Има нека тајна веза", "Шта би дао да си на мом мјесту", "Главо луда" и многи други. Писао је текстове за "Индексе", Неду Украден, Здравка Чолића, Арсена Дедића, Сеида Мемића Вајту, Жељка Јоксимовића...

Према сопственој жељи, сахрањен је у Сремским Карловцима 30. јануара 2006. године.

На Палама се једном годишње одржава књижевна манифестација "Дани Душка Трифуновића".

Извор за биографију: Википедија.

 

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail