СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 52

Представљен 36. број часописа "Српска вила"

Objavljeno sreda, 07 novembar 2012 08:50
Štampa

У оквиру културне манифестације "Вишњићеви дани" вечерас је бијељинској публици представљен 36. број часописа "Српска вила" у којем су објављени радови 63 аутора из области поезије, прозе, затим огледи, бесједе, прикази и афоризми.

 

Један од аутора, професор Цвијетин Ристановић, рекао је да овај часопис, који издаје Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Бијељини, ових дана навршава 18 година излажења, што значи да је "сазрио", упркос онима који су сумњали да ће се тај часопис одржати у једној локалној средини попут Бијељине.

Ристановић је рекао да "Српску вилу" издају у сарадњи са већим бројем аутора из Републике Српске и БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.

Академик Ранко Рисојевић рекао је да је "Српска вила" за средину у којој излази значајан показатељ културног развоја, те да у часопису дјела објављују и млади аутори. У току дана одржан је округли сто "Улога и значај периодике у његовању културе".

У оквиру манифестације "Вишњићеви дани" данас ће бити положено цвијеће на спомен-обиљежје Филипу Вишњићу у Међашима, гдје ће ученици Основне школе "Петар Кочић" Бродац - Међаши одржати пригодан програм у част овом српском пјеснику.

Велики српски епски пјесник живио је од 1771. до 1809. године у семберском селу Међаши, у његовом дијелу који се зове Вишњица.

Данас ће бити отворена и ликовна изложба "Мали формати" професионалних бијељинских ликовних умјетника, коју ће грађани моћи посјетити до 25. новембра. У 19.30 часова у Центру за културу бијељинској публици биће представљена књига "Вишњићев пјеснички споменик револуцији", аутора Саше Кнежевића.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail