СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 48

Промовисан 40. број "Српске виле"

Objavljeno četvrtak, 19 februar 2015 08:36
Štampa

Четрдесети број часописа за књижевност, науку и културу "Српска вила" промовисан је вечерас у Бијељини.

 

Главни и одговорни уредник "Српске виле" Цвијетин Ристановић рекао је да 40. број представља доказ трајања овог часописа, који је излазио редовно, два пута годишње, како је на почетку и дефинисано.

"Часопис је из године у годину растао у сваком погледу, и када је ријеч о обиму, и броју аутора и квалитету радова који су у њему објављени", рекао је Ристановић новинарима.

Он је напоменуо да је прво уредништво, као и сва наредна, имало јасну концепцију која се заснивала на томе да часопис првенствено има за циљ да чува баштину српског народа, али и да публикује све оно што се дешава у науци, књижевности, теорији и језику, те уопште у култури.

"Свакако ми нисмо затворили странице другим књижевностима и кад год смо имали могућности да дођемо до квалитетних превода - прича, пјесама, романа, есеја, одломака романа, ми смо их објављивали", рекао је главни и одговорни уредник "Српске виле".

Он каже да су на тај начин отваране странице часописа и онима који нису са овог подручја. "Часопис није локалног карактера, а наши сарадници су из свих крајева бивше Југославије, али и из других, чак и прекоокеанских земаља гдје живе људи који говоре нашим језиком", рекао је Ристановић.

Душанка Новаковић, предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Бијељини, који је издавач часописа, рекла је да је часопис за 20 година остварио културне везе на широком простору српског говорног подручја, проширио мрежу сарадника и знатно подигао квалитет.

Часопис "Српска вила" има добру сарадњу са бројним часописима сличног карактера, у земљи и иностранству.

Посљедњи број "Српске виле" угледао је свјетло дана захваљујући несебичној помоћи Етнографског музеја из Београда и вршиоцу дужности директора ове установе Мирјани Менковић.

"Постојали су неки проблеми у штампању 40. броја овог часописа и чим сам, а сасвим случајно, упозната о томе знала сам да наша установа може да помогне", рекла је Менковићева.

Она је истакла да Етнографски музеј из Бограда има веома добру сарадњу са Музејом Семберије, нагласивши важност рада и сарадње свих српских установа културе и удружења у 19. и 20. вијеку.

Бранко Вокић, директор Музеја из Приштине чије је сједиште измјештено у Београд, рекао је да су издања "Просвјете" изузетно важна и драгоцјена за свеопшту културу и традицију српског народа.

Промоцији 40. броја "Српске виле", која је одржана у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, присуствовао је велики број јавних и културних радника, као и грађана.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail