СРПСКА ВИЛА - БРОЈ 59

Свечана академија "У сусрет Видовдану"

Objavljeno utorak, 05 jul 2022 05:35
Štampa

Прошло је много вијекова од те 1389. године, године која је од тада тако снажно урезана у историјско памћење и национално биће нашега народа. Многи кажу да је Видовдан само једна од епизода српске историје, и да су Срби добијали и губили битке и прије и послије Косова. До тада земаљско српско царство било је у сталном успону и њега је пратио развој на свим пољима. Градови су утврђивани, болнице и школе дизане, књижевност, архитектура и култура уопште су се развијале, дуг је био период Немањићког благостања. Међутим, тек понеко хоће да каже да је Видовдан био први велики испит вјери Србиновој. Тада су Срби показали да ли се оно што је Свети Сава посијао заиста и примило. Свети Сава је код Срба учврстио вјеру у Васкрслог Христа, а кнез Лазар и Видовдански мученици на дјелу су је показали, јер „земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека“. Да није било овога, тешко да бисмо издржали сва искушења историје и очували и хришћанско-православни и национални идентитет. Видовдан је био, јесте и биће наша вјечита борба за славу, опстанак и ослобођење. Наш народ, расут по свим странама свијета, вијековима спаја само једна ријеч – Косово. С њиме смо увијек јединствени, а стога смо и данас овдје. Овим ријечима започета је свечана академија "У сусрет Видовдану" 27. јуна 2022. године. Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, у сарадњи са Градом Бијељина и Епархијом зворничко-тузланском, овом свечаном академијом одали су почаст великом српском празнику Видовдану, Светом мученику кнезу Лазару и свим светим мученицима српским који су своје животе положили за вјеру и слободу.

Академија је започета химном Републике Српске “Моја Република” у извођењу “Просвјетине” етно-групе, а потом се присутнима обратио изасланик Његовог Преосвештенства епископа зворничко-тузланског господина Фотија, свештеник Бранислав Недић, који је говорио о значају Видовдана за српски народ и бројним важним догађајима који су кроз историју повезани са овим празником. Осим етно-групе, у програму су наступиле чланице драмско-рецитаторске секције “Просвјете”, полазници Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”, професор српског језика и књижевности Стојанка Ђокић ауторском пјесмом која је први пут јавно изведена. Сестре Јована и Марија Кршић извеле су пјесму “Расти, расти моје зелени боре”. Представљени су и награђени ученици генерације основних и средњих школа са подручја Града Бијељина у протеклој години. Награде је припремио Градски одбор СПКД  “Просвјета” Бијељина заједно са Епархијом зворничко-тузланском, Болница “Свети Врачеви” Бијељина, Технички ремонт Братунац /ТРБ/,  као и пријатељи “Просвјете” и младих који ће сутра бринути о српској традицији и култури. На крају свечаности организовано је и заједничко фотографисање најуспјешнијих ученика са предсједником СПКД “Просвјета” Бијељина Славишом Микићем, предсједником Скупштине Града Александром Ђурђевићем, директором бијељинске болнице Златком Максимовићем, генералним директором ТРБ-а Славенком Ристићем.

Као дио свечане академије представљена је и изложба о ћирилици, српском националном писму и битној одредници националног идентитета, коју су, у сарадњи са „Просвјетом“ и под менторством својих наставника, припремили ученици основних школа са подручја Семберије и Мајевице.

Галерија фотографија.

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" - ГО Бијељина   КОНТАКТ
Организација Друштва Новости   Кнеза Милоша 30
Историјат Вишњићеви дани   76 300 Бијељина
Молба за оснивање Српска вила   Teл. +387 (0)55/209 580
Статут Информатор   Моб. +387 (0)66/686 980
Галерије      E-mail: spkdbn@teol.net
       
       

 

2016 - SPKD 'PROSVJETA' Gradski odbor Bijeljina | Sva prava zadrzana. | Dizajn: IdeaPlus | WebMail